Introimage

Vedecké dielne – Onkológia
II. ročník - personalizovaná medicína

Vzhľadom na záujem zo strany škôl o pokračovanie popularizačných seminárov projektu „Vedecké dielne - onkológia“ budú doktorandi a zamestnanci Ústavu experimentálnej onkológie SAV v spolupráci s Nadáciou Výskum rakoviny v roku 2012 organizovať II. ročník podujatia pod názvom „Personalizovaná medicína“.

Vo svete z takmer 13 miliónov novodiagnostikovaných onkologických pacientov zomiera 7,6 milióna, pričom približne 30 – 40 % ochorení by sa dalo predísť formou prevencie. Vďaka včasnej diagnóze a liečbe sa tretina týchto pacientov vylieči (www.worldcancerday.org). Na Slovensku zomiera každoročne 12 tisíc ľudí na zhubné nádory, čo predstavuje okolo 22 % všetkých úmrtí u mužov aj žien. Je preto zrejmé, že veľkú pozornosť si vyžaduje podpora prevencie, správnej diagnostiky a efektívnej liečby.

Vo všeobecnosti úroveň a dostupnosť zdravotníckej starostlivosti, kvalita životného prostredia, životný štýl a genetické predispozície sú určujúce parametre zdravia a v tomto poradí ich ovplyvňujú rozhodnutia decíznej sféry, vzťah nás všetkých k životnému prostrediu, seba samých ku sebe - čo nemôžeme ovplyvniť je genetická výbava, ktorú sme dostali od svojich rodičov. Ona robí každého jedného z nás jedinečným a možno práve preto je výzvou pre hľadanie odpovedí na otázky, ktoré možno voľne definovať príslovím „Keď dvaja robia to isté nie je to vždy to isté“. Je bežnou skúsenosťou klinikov, že liečba pacientov s rovnakou diagnózou nemá rovnaký výsledok u všetkých pacientov. Preto v onkológii, ale nie iba v nej, vzniká odbor nazývaný personalizovaná medicína.

Personalizovaná medicína znamená vybrať pri danom stupni poznania genetických danností pacienta a molekulárno-genetických charakteristík nádoru (v prípade onkológie) správnu liečbu správnemu pacientovi v správny čas. Inými slovami, z existujúcich možností použiť tú najlepšiu. Ešte ďalej idú snahy imunoterapie a bunkovej terapie, kde sa lieči pomocou liečiva pripraveného cielene pre každého pacienta zvlášť. Základným predpokladom úspechu vo všetkých oblastiach personalizovanej medicíny je kvalitný multidisciplinárny výskum. Len vďaka nemu bude postupne pribúdať počet vyliečených pacientov. Im treba venovať náležitú pozornosť pre prípad možného návratu choroby a rozvíjať tzv. terciárnu prevenciu. Práve im ponúka trh množstvo produktov so zaručeným účinkom, z ktorých len časť bola podrobená testom efektívnosti. Cieľom vedcov a lekárov je hľadať účinné spôsoby liečby. Z tohto dôvodu vznikajú pri renomovaných klinikách oddelenia, ktoré sa zaoberajú komplementárnou a alternatívnou medicínou. Ich cieľom je skúmať účinky liečby, klinickú užitočnosť, toxicitu a limitácie tzv. integratívnej onkológie. Je známe, že malá suma investovaná do prevencie sa mnohokrát vráti; zníži výskyt onkologických ochorení, a tým zníži celkové náklady na liečbu. Napriek tomu, že faktory, ktoré prispievajú k vzniku onkologických ochorení poznáme, existujú problémy s fajčením, znečisťovaním životného prostredia, kvalitou potravín, či nezdravým životným štýlom. Je to celospoločenský problém ako aj problém každého z nás, potenciálnych pacientov. Prispiesť k riešeniu môže preto každý, bez ohľadu na veľkosť a význam podielu.

Našou snahou je motivovať študentov pre vysokoškolské štúdium prírodných vied a medicíny a následné doktorandské štúdium v tejto oblasti. Súčasne je to výzva na podporu humanitných aktivít, ktoré organizuje ÚEO SAV a NVR na podporu výskumu rakoviny.