Introimage

Vedecké dielne – Onkológia 2016

ktoré sa konajú od 4. 2. 2016 do 7. 3. 2016 pod heslom

Môžeme, ja môžem.

Téma World Cancer Day 2016-2018 je vyjadrená spojením dvoch viet – We can. I can. – ktorej cieľom je skúmať možnosti, ako každý – kolektív alebo jednotlivec – môže prispieť svojím dielom k zníženiu rozsahu a dôsledkov rakoviny.

Pretože rakovina ovplyvňuje každého rôznym spôsobom, všetci ľudia majú možnosť konať primeraným spôsobom na zníženie dôsledkov, ktorý má rakovina na jednotlivcov, rodiny a spoločnosť.

World Cancer Day je šanca pre každého na premýšľanie, čo môže urobiť, aký cieľ si určí a ako ho dosiahne. Čokoľvek si vyberie, pomôže v boji proti rakovine.

NIE JE TO MIMO NÁS.

Tento rok začíname druhú polovicu prvej desiatky rokov edukačného a popularizačného projektu Vedecké dielne – onkológia (VDO), ktorý je spoločným dielom Nadácie Výskum Rakoviny a Ústavu experimentálnej onkológie. V predošlých piatich ročníkoch sme prednášky zamerali na význam prevencie v boji proti rakovine a na úlohu genetiky pri vzniku a rozvoji ochorenia, hovorili sme o presnejšom zacielení liečby, o tzv. personalizovanej terapii a o nutnosti podpory spolupráce odborníkov s rôznou špecializáciou – teda o potrebe multidisciplinárneho prístupu vo výskume a liečbe.

V tomto ročníku chceme zdôrazniť ďalší aspekt v boji proti rakovine – a to širšie spoločenské poňatie výskumu, v anglickej literatúre známe ako „participatory research“. Pojem participatívny výskum definovali v roku 1995 autorky nižšie uvedeného článku* Alexandra Cornwall a Rachel Jewkes ako postoj, ktorý rešpektuje a chápe ľudí, s ktorými a pre ktorých vedci pracujú. Onkologickí pacienti potrebujú komplexnú starostlivosť, rehabilitáciu z toho nevynímajúc. Podobne, ako treba podať správnu liečbu, v správny čas a správnemu pacientovi, tak treba poskytnúť správnu rehabilitáciu, založenú na vedeckých dôkazoch, s možnosťou kontroly účinku pomocou objektívne merateľných parametrov.

Horúce onkologické témy“ (HOT) onkologického výskumu sú zamerané na nádorové mikroprostredie a kmeňové nádorové bunky, bioinformatickú analýzu tekutej biopsie obsahujúcej voľné nukleové kyseliny, cirkulujúce nádorové bunky a exozómy, stav imunitného systému, význam epigenetickej regulácie, využitie syntetickej letality či nanomateriálov v terapii nádorov. Je zaujímavé, že tieto HOT sú ovplyvniteľné rehabilitáciou a súčasne majú potenciál ovplyvniť úspešnosť rehabilitácie – terciárnej prevencie u odliečených onkologických pacientov. Je pochopiteľné, že výskum na Ústave experimentálnej onkológie je zameraný na rôzne aspekty týchto tém a doktorandi ústavu budú o nich rozprávať na stretnutiach so študentami.

Projektom VDO sa nadácia a ústav usilujú o propagáciu výskumu medzi študentami gymnázií a motivujú ich pre vysokoškolské štúdium prírodných vied a medicíny – samozrejme s očakávaním, že budú pokračovať v doktorandskom štúdiu v onkológii. Jedno z najvystížnejších vyjadrení o význame vedy pre onkologických pacientov zaznelo z úst Radovana Kaufmana (video), ktorý je už 14. rok tvárou kampane Na kolesách proti rakovine. Je to výzva na angažovanie sa v projektoch zameraných na zníženie dopadov onkologickej choroby v duchu hesla „Môžeme, ja môžem“, čo je dôležitý krok pre budovanie hodnôt ľudskej spoločnosti, lebo NIE JE TO MIMO NÁS.

Na záver tohto úvodu ešte jedna informácia, ktorá sa opakuje v dvojročnom cykle – VDO 2016 vyvrcholia piatym ročníkom Súťaže mladých onkológov, ktorá sa bude konať v Košiciach v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Prírodovedeckou fakultou UPJŠ dňa 9. marca 2016 v Historickej aule UPJŠ, Šrobárova 2, Košice.

* Cornwall A, Jewkes R. What is participatory research? Social Science & Medicine. 1995; 41:1667–1676

Mapa

World Cancer Day Campaign Material by Union for International Cancer Control (UICC) is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.