Introimage

Vedecké dielne – Onkológia 2017

ktoré sa konajú od 6. 2. 2017 do 3. 3. 2017 pod heslom

Dokážeme, dokážem.

Štvrtého februára 2017 odštartuje druhý ročník nového formátu spoločenských aktivít Svetového dňa boja proti rakovine – World Cancer Day (WCD) v rámci cyklu 2016 – 2018.

Kampaň WCD na strane spoločnosti akcentuje také aktivity, akými sú prevencia rakoviny, podpora aktívneho prístupu k tvorbe zdravých škôl, pracovísk a miest, zlepšenie prístupu k zdravotnej starostlivosti, zdôrazňovanie ekonomických argumentov pre investovanie do prevencie, vytváranie inovatívnych partnerstiev pre mobilizáciu občianskej spoločnosti a upozorňovanie vlád na ich zodpovednosť v boji proti rakovine. Na strane jednotlivca, či už je zdravý alebo čelí výzve absolvovania liečby, či je odliečeným onkologickým pacientom v procese rehabilitácie alebo sa teší dobrému zdraviu a návratu do života bez príznakov choroby, sa zdôrazňuje potreba rozhodnutia sa pre zdravý životný štýl, posilňovania istoty o dôstojnosti človeka, aj keď choroba limituje niektoré jeho schopnosti, význam rodiny a priateľov pri zvládaní liečby a rehabilitácie tak, aby nikto nebol v tejto situácii sám.

Nadácia Výskum Rakoviny organizuje v súvislosti s WCD už 7. ročník edukačno-popularizačného projektu Vedecké dielne – Onkológia (VDO), v partnerstve s Biomedicínskym centrom SAV, najväčším vedeckým ústavom na Slovensku. Doktorandi a vedeckí pracovníci jeho organizačnej zložky – Ústavu experimentálnej onkológie počas štyroch týždňov (do 7. marca – Deň výskumu rakoviny) hovoria so študentmi gymnázií na Slovensku, ako sami môžu prispieť k riešeniu problému rakoviny zodpovedným rozhodovaním sa ohľadom vlastného zdravia, ale aj tým, že nasmerujú svoje vysokoškolské štúdium na prírodovedné disciplíny alebo medicínu, aby mohli odštartovať vedeckú kariéru na našom ústave. Robíme to preto, lebo veda a výskum sú neoddeliteľnou súčasťou boja proti rakovine a na ich výsledkoch je postavená liečba onkologického pacienta.

Aj týmto spôsobom chceme apelovať na jednotlivcov, na spoločnosť – na jej mladú generáciu a vládu, že je potrebné čeliť narastajúcemu počtu nádorových ochorení spôsobom uvedeným vo Výzve vláde SR (www.nvr.sk/osveta/vyzva), a to na základe poznatkov a so „znalosťou veci“, pri účasti kľúčových pracovísk v integrovaných projektoch biomedicínskeho výskumu, lebo NIE JE TO MIMO NÁS.

PLV